معرفی OLAP و OLTP
بسم الله الرحمن الرحیم
آموزش OLAP و OLTP
با توجه به تکنولوژی های مرتبط در خصوص طراحی و پیاده سازی پایگاه داده ها برای استفاده از سرویس های تحلیلی می توان این پایگاه داده را به دو
دسته کلی تقسیم کرد:
OLAP: همان طور که از نام این گروه مشخص است این پایگاه داده ها برای تحلیل و بررسی مورد استفاده قرار می گیرند که طبیعتا طراحی و ساختار آن با پایگاه داده های معمولی متفاوت خواهد بود. مثلا در طراحی این پایگاه داده ها از ایندکس های بیشتری استفاده می شود که سرعت واکشی و دسترسی به اطلاعات افزایش می یابد اما در عین حال سرعت درج و بر روز رسانی کاهش یافته که این مسئله باعث می شود همین کار در پایگاه داده های OLTP مناسب نباشد. معمولا این پایگاه داده را با کلمه DW خاتمه می یابند. DW مخفف عبارت Data warehouse می باشد که بیانگر پایگاه داده هایی است که برای تحلیل طراحی شده اند
OLTP: این پایگاه داده ها، همان پایگاه داده های اصلی هستند که طبیعتا هر مهندس DBA آن را برای بایگانی و جمع آوری اطلاعات ایجاد می کند. در مبحث BI (یا همان Business Intelligence که قبلا توضیحاتی را ارائه داده شد،BI در واقع بیانگر تبدیل داده ها برای تفسیر و تحلیل برای تجارتی هوشمند می باشد) شما می بایست ابتدا پایگاه داده خود را به صورت ساختار یافته طراحی کنید و سپس برای مباحث DM نسخه جدیدی از آن طراحی کنید البته معمولا در صورتی که پایگاه داده شما به درستی طراحی شده باشد تغییرات زیادی لازم نیست.
مفاهیم مربوط به طراحی OLAP
مهمترین مفهومی که در طراحی سرویس های تحلیلی وجود دارد، مکعب است. مکعب، نمایشی چند بعدی از مقدار کمی مورد تحلیل است. اگر بخواهیم خیلی صریح توضیحی ارائه دهیم، این مثال را در نظر بگیرید که شما می خواهید بدانید هر کالا با چه تعدادی و در چه زمان هایی و توسط چه مشتریانی خریداری شده است. خوب هر کدام از پارامتر ها را یک مقیاس در نظر بگیرید (طول، عرض و ارتفاع) اما نکته قابل توجه این مسئله است که در این مفاهیم می تواند بعد های بیشتری داشت، در این مثال پارامترهای دیگری چون فروشند گان، نوع فروش، سیستم کالا بر، و... پارامترهای دیگری را می توان دخیل کرد اما چون می خواهیم مثال ما ساده باشد همان سه بعد را در نظر می گیریم.
مفهوم بعدی که باید مطرح کنم و همان طور که در تصویر مشخص است، مفهوم Cell است، طبیعتا هر خانه یک موجودیت مستقل نسبت به سایر خانه های مکعب است و هر خانه دارای بعد هایی است که قبلا ذکر کردیم می باشد.
در هر مکعب اندازه هایی وجود دارد که توسط آن می توان در مورد هر سلول تصمیم گرفت و میزان آن را با بقیه سلول ها مقایسه کرد، در مثال ما اندازه ها مانند تعداد فروش، و... است
مفهوم بعدی، بعُد است. درمثال ما طبق توضیحات ارائه گردیده، زمان، تعداد،مشتری ابعاد ما هستند. بعُد در واقع چیزی است که یک اندازه را دسته بندی می کند.
مفهوم آخر، سلسله مراتب است. در کل دو نوع سلسله مراتب داریم متقارن و نامتقارن؛ در سلسله مراتب متقارن فاصله همه ی برگ ها تا ریشه برابر است اما در نامتقارن متفاوت خواهد بود.